„Mica Unire”

Duminică, 24 ianuarie, românii de pretutindeni au sărbătorit 151 de ani de la Unirea Principatelor Române, cunoscută şi sub denumirea de “Mica Unire”. Alegerea aceluiaşi domnitor, Alexandru Ioan Cuza, în ambele principate a reprezentat o victorie însemnată a poporului român în lupta pentru formarea unui stat naţional, unitar.

În bucureşti sărbătoarea a fost marcată prin depunerea de flori la monumentul lui Alexandru Ioan Cuza. Praful uitării sau gerul de afară, sperăm totuşi ca ultima, a redus substanţial numărul celor prezenţi la eveniment. Iar prezenţa puţinilor dar foarte înalţilor demnitari români a adus după ea o “armată” de jandarmi atât în unifromă cât şi în civil. Grupul Noii Golani a participat şi el la eveniment, promovând bannerele cu inscripţia “Basarabia Pamânt Românesc”

“Din păcate accesul unora dintre tineri, pe teritoriul alăturat patriarhiei, a încercat să fie îngrădit, pretextele expuse fiind, absenţa unei cereri/permisiuni de la Primărie, pentru a putea depune flori la monument. Domnul care ne-a contactat  s-a prezentat a fi prietenul nostru, şi a declarat ca nu ne vrea niciun rău, nu avem voie si ca acest ordin vine de la MAPN. Odată ce ne-am despărţit de “prietenul” nostru am mers direct la unul din reprezentanţii MAPN, care ne-a permis accesul fără vreo restricţie, iar aflându-ne deja după cordonul viu al  jandarmilor,şi  îndreptându-ne spre monument  am  fost practic încercuiţi de jandarmi îmbrăcaţi în civil, care au pus întrebări despre scopul venirii noastre, şi alte detalii, fără ca cel puţin să se prezinte, sau fantasticul să se legitimeze. Ajunşi totuşi la monument am ramas înconjuraţi de jandarmi îmbrăcaţi în civil , care probabil ca număr, depăşeau numărul  civililor veniţi la eveniment. Eram minuţios filamţi şi fotografiaţi, iar dacă treceam de latura sensibilă poate ne simţeam şi noi staruri”

Paradoxal, în monetul când premierul Emil Boc, însufleţit vorbea despre paralelismul refolmelor lui Al.I.Cuza şi a celor care urmează a fi implementate în România, democraţie, libertate etc,  tinerii erau intimidaţi la mai puţin de câteva zeci de metri, chiar dacă intimidarea  nu s-a reflectat în acţiuni violente şi aplicarea forţei, să te simţi prizonier,sau chiar infractor din simplul motiv că susţii şi promovezi o idee (aparte)-“Basarabia Pamânt Românesc” arată într-adevar revoltător.

Festivitatea s-a încheiat cu o tradiţională Horă a Unirii, iar după manifestaţie la 2 dintre tinerii participanţi li  s-a cerut să se legitimeze, procedura durâd  în jur de 20 de minute, timp în care tinerii trebuiau să mai aştepte în gerul de afară.

LA MULŢI ANI ROMÂNIA!

Marea Unire din 1918, Mica Unire din 1859 şi Unirea din sufletele noastre sunt în ochii şi spiritul tinerilor care încearcă din răsputeri să evoce că începutul vine de la noi.

Reclame

3 comentarii

Din categoria News

3 răspunsuri la „„Mica Unire”

 1. daca nu exagerezi, atunci este trist, foarte trist….
  dar in acelas timp sa nu uitam si vizita lui Basescu, care este simbolica in acest moment!

 2. Madlen

  am încercat să fiu cât mai obiectivă.

  da, e trist. dar puţin câte puţin sper să-i sensiblizăm în sfârşit 🙂

 3. frumos!

  imi place si blogul

  o zi placuta!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s